Til forsiden
Forside
Begrebsforklaringer
Interaktionsdatabasen.dk
Hvem står bag
Dit ansvar
Spørgsmål og svar
Kontakt
Interaktionsoplysninger
  Du har søgt på følgende:
Foretag ny søgning Foretag ny søgning   
1. Præparat: Marevan - Aktivt indholdsstof: warfarin
  Interaktionsoplysninger for roxithromycin og warfarin
Kombinationen kan anvendes under visse forholdsregler.
Kombinationen kan anvendes under visse forholdsregler.
Rekommandation
Hyppig kontrol af warfarins antikoagulerende virkning (INR) ved indledning og ophør af kombinationsbehandlingen, ifølge produktresume for roxithromycin.
Konklusion

Et studie viser ingen signifikante ændringer i koncentrationen af S - warfarin eller i protombintid ved kombinationsbehandlingen.

Fem cases viser forhøjet INR hos ældre kvinder i kombinationsbehandling. Det er dog uafklaret om patienternes øvrige sygdomme kan have influeret.

Klinisk betydning
uafklaret
Dokumentationsgrad
dokumenteret
Stofgrupper
vitamin K antagonister, perorale
   phenprocoumon, warfarin
 
macrolider
   azithromycin, clarithromycin, erythromycin, roxithromycin, telithromycin
Klasseeffekt

De fleste kontrollerede studier med makrolider tyder ikke på en klinisk relevant ændring i warfarins farmakokinetik eller antikoagulerende effekt. Erythromycin og clarithromycin er kendte hæmmere af CYP3A4, men dette enzym har kun mindre betydning i warfarins metabolisme og fortrinsvis for den mindre potente R-enantiomer. Dette stemmer overens med de beskedne men signifikante ændringer i warfarins kinetik ved kombination med erythromycin. De øvrige makrolider har langt mindre effekt på CYP3A4, og de forventes derfor ikke at påvirke coumariners kinetik. Dog har et retrospektivt studie vist signifikante INR stigninger ved coadministration af azithromycin.

For phenprocoumon er der mindre dokumention. To retrospektive studier med patienter i acenocoumarol- eller phenprocoumon-behandling fandt  henholdsvis en øget risiko for INR-stigning ved samtidig behandling med clarithromycin og en øget risiko for blødning ved samtidig behandling med azithromycin. Der var ingen øget risiko for erythromycin og roxithromycin i de to studier. Infektion kan være en confounder i studierne, da infektion kan nedsætte aktiviteten af cytochrom P450 enzymsystemet og dermed påvirke coumariners metabolisme.

En del kasuistikker beskriver stigning i INR og blødning ved kombination af coumariner og makrolider omend andre årsager til INR-stigningerne ikke altid kan udelukkes. Den samlede evidens  tyder på, at makrolider lejlighedvis kan øge coumariners effekt. På den baggrund anbefales øget monitoring af INR ved behandling med makrolider.

Litteraturgennemgang - Vis
Referencer - Vis
 Lægemiddelstyrelsen · Axel Heides Gade 1 · 2300 Kbh S · Tlf. 44 88 95 95 · interaktion@dkma.dk