Til forsiden
Forside
Begrebsforklaringer
Interaktionsdatabasen.dk
Hvem står bag
Dit ansvar
Spørgsmål og svar
Kontakt
Interaktionsoplysninger
  Du har søgt på følgende:
Foretag ny søgning Foretag ny søgning   
1. Præparat: Marevan - Aktivt indholdsstof: warfarin
  Interaktionsoplysninger for aprepitant og warfarin
Kombinationen kan anvendes under visse forholdsregler.
Kombinationen kan anvendes under visse forholdsregler.
Rekommandation
Hyppig kontrol af warfarins antikoagulerende virkning (PT-INR) i de første mindst to uger og ved ophør af kombinationsbehandlingen. Ændring af warfarindosis kan blive nødvendigt. 
Konklusion
Aprepitant kan forårsage et fald i INR ved samtidig behandling som følge af reduceret warfarin plasmakoncentration.  Påvirkning af INR (både stigning og fald) er beskrevet både kasuistisk og i et studie. Effekten tilskrives, at aprepitant er en moderat inducer og inhibitor af CYP3A4, samt en inducer af CYP2C9; R-warfarin bliver metaboliseret af CYP3A4 og CYP1A2, mens S-warfarin metaboliseres af CYP2C9
Klinisk betydning
moderat
Dokumentationsgrad
dokumenteret
Stofgrupper
vitamin K antagonister, perorale
   phenprocoumon, warfarin
 
Andre antiemetika
   aprepitant, fosaprepitant, Rolapitant , scopolamin
Klasseeffekt

Aprepitant nedsætter effekten af warfarin pga. induktion af warfarins omsætning i CYP2C9. Reduktionen i effekten er beskeden. Ændringer i INR ved kombinationsbehandling er beskrevet kasuistisk.

I et studie fandt man at coadministration af aprepitant og warfarin førte til først en signifikant stigning, dernæst et signifikant fald i WSI sammenlignet med mono-terapi med warfarin. Effekten tilskrives, at aprepitant er en moderat inducer og inhibitor af CYP3A4, samt en inducer af CYP2C9; R-warfarin bliver metaboliseret af CYP3A4 og CYP1A2, mens S-warfarin metaboliseres af CYP2C9


Der er i litteraturen ikke fundet yderligere referencer omhandlende interaktion mellem vitamin K antagonister, perorale og antiemetika, andre, hvorfor en klasseeffekt ikke kan beskrives. Interaktioner gældende for warfarin formodes dog også at gælde for phenprocoumon.

Litteraturgennemgang - Vis
Referencer - Vis
 Lægemiddelstyrelsen · Axel Heides Gade 1 · 2300 Kbh S · Tlf. 44 88 95 95 · interaktion@dkma.dk