Til forsiden
Forside
Begrebsforklaringer
Interaktionsdatabasen.dk
Hvem står bag
Dit ansvar
Spørgsmål og svar
Kontakt
Interaktionsoplysninger
  Du har søgt på følgende:
Foretag ny søgning Foretag ny søgning   
1. Præparat: Marevan - Aktivt indholdsstof: warfarin
  Interaktionsoplysninger for flucloxacillin og warfarin
Kombinationen kan anvendes under visse forholdsregler.
Kombinationen kan anvendes under visse forholdsregler.
Rekommandation
INR bør kontrolleres når flucloxacillin behandling påbegyndes og ophører, samt monitoreres undervejs. 
Konklusion
Tre kasuistikker med patienter i warfarin behandling beskriver fald i INR  og i det ene tilfælde iskæmisk apopleksi ved samtidig behandling med flucloxacillin.
I et kohortestudie fandt man, at INR faldt fra 2,36 til 2,20 i gennemsnit hos patienter, der var i kombinationsbehandling i 10 dage og fra 2,24 til 1,96 i gennemsnit hos patienter i kombinationsbehandling i 30 dage eller mere. 
Klinisk betydning
mulig
Dokumentationsgrad
begrænset dokumenteret
Stofgrupper
vitamin K antagonister, perorale
   phenprocoumon, warfarin
 
beta-lactam antibakterica, penicilliner
   amoxicillin, ampicillin, benzylpenicillin, clavulansyre, dicloxacillin, flucloxacillin, mecillinam, phenoxymethylpenicillin, piperacillin, pivampicillin, pivmecillinam, tazobactam , vaborbactam
Klasseeffekt

Epidemiologiske studier af coumariners interaktioner med amoxicillin+/-clavulansyre har vist divergende resultater. Et studie har vist øget risiko for overkoagulation ved co-administration af phenprocoumon og amoxicillin+/-clavulansyre, mens et andet viste øget risiko for blødninger. Enkelte tilfælde af øget INR og blødning har været beskrevet ved kombination af warfarin og amoxicillin+/-clavulansyre, mens et randomiseret studie ikke kunne påvise ændringer i INR.

 

Et retrospektivt studie, samt nogle kasuistikker, har vist at kombination af warfarin og amoxicillin øger INR, og derved risikoen for blødninger. De samme resultater er set for warfarin og ampicillin i nogle få kasuistikker.

 

Den antikoagulerende effekt af warfarin nedsættes af dicloxacillin og flucloxacillin . Mekanismen er usikker, men intereaktionen skyldes formentlig, at dicloxacillin (aktivering af pregnaneX receptor, og deraf følgende) induktion af CYP3A45 og formentlig CYP2C9, som katalyserer metabolismen af warfarin. 

 

Der er også set interaktion mellem phenprocoumon og dicloxacillin resulterende i nedsat antikoagulerende effekt, hvorimod der er epidemiologisk evidens for, at der ikke er en interaktion mellem flucloxacillin og phenprocoumon.  

Der er evidens for, at der ingen interaktion er mellem phenprocoumon og  henholdsvis benzylpenicillin og phenoxymethylpenicillin. 

 

Interaktioner som gælder for det ene coumarin forventes også at gælde for det andet.

Litteraturgennemgang - Vis
Referencer - Vis
 Lægemiddelstyrelsen · Axel Heides Gade 1 · 2300 Kbh S · Tlf. 44 88 95 95 · interaktion@dkma.dk