Til forsiden
Forside
Begrebsforklaringer
Interaktionsdatabasen.dk
Hvem står bag
Dit ansvar
Spørgsmål og svar
Kontakt
Interaktionsoplysninger
  Du har søgt på følgende:
Foretag ny søgning Foretag ny søgning   
1. Præparat: Marevan - Aktivt indholdsstof: warfarin
  Interaktionsoplysninger for trimethoprim og warfarin
Kombinationen kan anvendes under visse forholdsregler.
Kombinationen kan anvendes under visse forholdsregler.
Rekommandation
Andre antibiotika bør foretrækkes ved samtidig behandling med warfarin. Såfremt kombinationen er nødvendig bør warfarin dosis reduceres 15-20% under kombinationsbehandling og INR bør kontrolleres ved indledning og ophør af behandlingen.
Konklusion
Sulfamethoxazol/trimethoprim øger plasmakoncentrationen af S-warfarin med 22 %, mens R-warfarin ikke påvirkes. Co-administration fører desuden til moderate stigninger i INR og øget risiko for blødning. Interaktionen skyldes formentlig sulfamethoxazol, som er en hæmmer af CYP2C9, det vigtigste enzym i metabolismen af warfarin.
Klinisk betydning
moderat
Dokumentationsgrad
veldokumenteret
Stofgrupper
sulfonamider og trimethoprim
   sulfamethizol, sulfamethoxazol, trimethoprim
 
vitamin K antagonister, perorale
   phenprocoumon, warfarin
Klasseeffekt

 Sulfamethizol hæmmer metaboliseringen af warfarin i leveren, idet der ses en stigning i t½ på 36-48 % og en nedsat metabolisk clearance på 33-39 % hos 2 patienter.

Der er ikke lokaliseret yderligere undersøgelser eller kasuistikker, som beskriver sulfamethizols påvirkning af phenprocoumon, men interaktioner, som forekommer med warfarin, formodes også at forekomme for phenprocoumon.

 

Prospektive undersøgelser har vist at sulfamethoxazol/trimethoprim øger plasmakoncentrationen af S-warfarin og fører til moderat stigning i den antikoagulerende effekt. Epidemiologiske studier for både warfarin og phenprocoumon har vist en øget risiko for stigninger i INR og en øget risiko for gastrointestinal og anden blødning ved kombinationen. Interaktionen skyldes formentlig sulfamethoxazol, som er en hæmmer af CYP2C9, det vigtigste enzym i metabolismen af coumariner. Trimethoprim derimod hæmmer omsætningen af lægemidler via CYP2C8 og er formentlig ikke involveret i interaktionen.

 

Andre antibiotika bør foretrækkes ved samtidig behandling med coumariner. Såfremt kombinationen er nødvendig bør coumarin dosis reduceres 15-20% under kombinationsbehandling og INR bør kontrolleres ved indledning og ophør af behandlingen.

Litteraturgennemgang - Vis
Referencer - Vis
 Lægemiddelstyrelsen · Axel Heides Gade 1 · 2300 Kbh S · Tlf. 44 88 95 95 · interaktion@dkma.dk