Til forsiden
Forside
Begrebsforklaringer
Interaktionsdatabasen.dk
Hvem står bag
Dit ansvar
Spørgsmål og svar
Kontakt
Interaktionsoplysninger
  Du har søgt på følgende:
Foretag ny søgning Foretag ny søgning   
1. Præparat: Marevan - Aktivt indholdsstof: warfarin
  Interaktionsoplysninger for voriconazol og warfarin
Kombinationen kan anvendes med dosisjustering.
Kombinationen kan anvendes med dosisjustering.
Rekommandation
Dosisjustering af warfarin kan blive nødvendigt afhængig af INR. Hyppig kontrol af INR ved indledning og ophør af kombinationsbehandlingen
Konklusion
Voriconazol (flerdosis) potenserer effekten af warfarin (enkelt dosis), idet der er observeret stigning i prothrombintiden på ca. 50% og areal under effektkurven (AUEC) for prothrombintiden på ca. 30% ved samtidig indgift. Mekanisme: hæmning af CYP2C9 som omsætter af S-warfarin.
Klinisk betydning
moderat
Dokumentationsgrad
dokumenteret
Stofgrupper
vitamin K antagonister, perorale
   phenprocoumon, warfarin
 
antimycotica til systemisk brug
   clotrimazol, fluconazol, isavuconazol, itraconazol, ketoconazol, miconazol, posaconazol, voriconazol
Klasseeffekt

Flere studier og adskillige kasuistikker beskriver, at fluconazol, voriconazol og miconazol potenserer effekten af warfarin, da disse azoler hæmmer enzymet CYP2C9, som er det klinisk mest betydningsfulde enzym i metabolismen af warfarin. For miconazol gælder dette også for topikale, vaginale og orale formuleringer. Enkelte kasuistikker har beskrevet en mulig interaktion mellem warfarin og itraconazol og ketoconazol. Disse to azoler hæmmer ikke CYP2C9 i væsentlig grad, men er kraftige hæmmere af enzymet CYP3A4, som kun i mindre grad har betydning for metabolismen warfarin. Risikoen for en interaktion synes derfor lille i forhold til de øvrige azoler. Der er i litteraturen ikke lokaliseret prospektive undersøgelser/kasuistikker om interaktion mellem øvrige vitamin K antagonister og antimykotika. Interaktioner gældende for warfarin forventes dog også at gælde for phenprocoumon.

Litteraturgennemgang - Vis
Referencer - Vis
 Lægemiddelstyrelsen · Axel Heides Gade 1 · 2300 Kbh S · Tlf. 44 88 95 95 · interaktion@dkma.dk