Til forsiden
Forside
Begrebsforklaringer
Interaktionsdatabasen.dk
Hvem står bag
Dit ansvar
Spørgsmål og svar
Kontakt
Interaktionsoplysninger
  Du har søgt på følgende:
Foretag ny søgning Foretag ny søgning   
1. Præparat: Marevan - Aktivt indholdsstof: warfarin
  Interaktionsoplysninger for paroxetin og warfarin
Kombinationen kan anvendes under visse forholdsregler.
Kombinationen kan anvendes under visse forholdsregler.
Rekommandation
Øget opmærksomhed på blødningstendens anbefales.
Konklusion

Samtidig behandling med paroxetin og warfarin forventes i lighed med andre SSRI at øge risikoen for blødning 2-3 gange som følge af en additiv effekt på antikoagulationen. Et retrospektivt studie peger på øget risiko for gastrointestinal blødning når paroxetin gives samtidig med warfarin (OR:1,64, 95% CI: 1,27-2,12)

 

Hvorvidt der forekommer en klinisk relevant farmkokinetisk interaktion ved kombinationsbehandling er endnu uafklaret. Et studie viste ingen effekt på warfarins farmokinetik og PT-tiden men til gengælde er der kasuistiske meddelelser om stigning i INR ved kombinationsbehandling.

 

Klinisk betydning
moderat
Dokumentationsgrad
veldokumenteret
Stofgrupper
antidepressiva, SSRI
   citalopram, escitalopram, fluoxetin, fluvoxamin, paroxetin, sertralin
 
vitamin K antagonister, perorale
   phenprocoumon, warfarin
Klasseeffekt

Fluvoxamin er en moderat hæmmer af CYP2C9, som er det enzym, som har størst betydning for coumariners metabolisme. Andre SSRI hæmmer ikke i væsentlig grad dette enzym og forventes derfor ikke at øge coumariners plasmakoncentration, hvilket der heller ikke er holdepunkter for i prospektive undersøgelser. Enkelte kasuistikker tyder dog på, at i sjældne tilfælde kan INR ændres, og da omsætningen af fluoxetin og sertralin i nogen grad foregår i CYP2C9, hvor også omsætningen af warfarin sker, anbefales det at kontrollere INR ved indledning og ophør af behandling med SSRI.

Fra flere retrospektive studier er der evidens for, at samtidig behandling med et coumarin og SSRI som en gruppe øger risikoen for blødning. Risikoen for blødning er 2-3 gange øget i forhold til behandling med warfarin alene. Risikoen for gastrointestinal synes øget ved samtidig behandling med citalopram, fluoxetin og paroxetin. Årsagen er formentlig en additiv effekt, da coumariner og SSRI begge påvirker blodkoaguleringen men ved forskellige mekanismer. Coumariner hæmmer vitamin K-epoxid reduktase, og SSRI hæmmer optagelse af serotonin i thrombocytten, hvilket forringer funktionen af thrombrocytten. SSRIs additive effekt på blødningsrisikoen kan ikke kontrolleres ved INR måling, da denne målingen kun er et udtryk for den K vitamin-afhængige blødningsrisiko.

Der er i litteraturen ikke lokaliseret yderligere undersøgelser eller kasuistikker omhandlende interaktioner med SSRI og phenprocoumon eller escitalopram og coumariner. Der formodes at gælde de samme interaktioner for phenprocoumon som for warfarin og for citalopram og escitalopram.

Litteraturgennemgang - Vis
Referencer - Vis
 Lægemiddelstyrelsen · Axel Heides Gade 1 · 2300 Kbh S · Tlf. 44 88 95 95 · interaktion@dkma.dk