Til forsiden
Forside
Begrebsforklaringer
Interaktionsdatabasen.dk
Hvem står bag
Dit ansvar
Spørgsmål og svar
Kontakt
Interaktionsoplysninger
  Du har søgt på følgende:
Foretag ny søgning Foretag ny søgning   
1. Præparat: Marevan - Aktivt indholdsstof: warfarin
  Interaktionsoplysninger for pravastatin og warfarin
Kombinationen kan anvendes.
Kombinationen kan anvendes.
Konklusion
Der ses ikke øget forekomst af blødninger ved kombination af pravastatin og warfarin.
Klinisk betydning
ingen
Dokumentationsgrad
dokumenteret
Stofgrupper
vitamin K antagonister, perorale
   phenprocoumon, warfarin
 
Hmg coa reduktase-inhibitorer
   atorvastatin, cerivastatin, fluvastatin, lovastatin, pravastatin, rosuvastatin, simvastatin
Klasseeffekt

Generelt er der i litteraturen fundet begrænset dokumentation for interaktioner mellem vitamin K-antagonister og statiner. En række studier og kasuistikker rapporterer om stigning i INR ved kombination af warfarin sammen med fluvastatin, simvastatin eller rosuvastatin, mens en lignende effekt ikke har kunnet påvises ved kombination af warfarin og pravastatin eller atorvastatin. Et kohortestudie har ligeledes undersøgt men ikke fundet interaktion mellem phenprocpumon og statiner.


Lovastatin, simvastatin og atorvastin omsættes i leveren via CYP3A4 med udtalt førstepassage omsætning. Fluvastatin omsættes via CYP2C9 og pravastatin omsættes kun i meget ringe grad via CYP-systemet. Kun 10% af rosuvastatin omsættes i leveren og fortrinsvis af CYP2C9. Da warfarin bl.a. omsættes via CYP2C9, vil man fra et teoretisk synspunkt kunne forvente kompetetiv hæmning mellem warfarin og fluvastatin, men ingen kinetiske interaktioner mellem pravastatin og warfarin og kun en ringe risiko for interaktioner med lovastatin, simvastatin, atorvastin og rosuvastatin. Det faktum at alle statiner bortset fra fluvastatin har en eller flere aktive metabolitter vanskeliggør dog forudsigelser vedr. potentielle interaktioner. Warfarin metaboliseres også af CYP3A4.


På trods af begrænset dokumentation anbefales fra mange sider, inkl. medicinproducenternes informationsmateriale, hyppig kontrol af patienternes INR/PT på grund af den ofte langvarige behandling af patienter med statiner.

 


Litteraturgennemgang - Vis
Referencer - Vis
 Lægemiddelstyrelsen · Axel Heides Gade 1 · 2300 Kbh S · Tlf. 44 88 95 95 · interaktion@dkma.dk