Til forsiden
Forside
Begrebsforklaringer
Interaktionsdatabasen.dk
Hvem står bag
Dit ansvar
Spørgsmål og svar
Kontakt
Interaktionsoplysninger
  Du har søgt på følgende:
Foretag ny søgning Foretag ny søgning   
1. Præparat: Marevan - Aktivt indholdsstof: warfarin
  Interaktionsoplysninger for tranebær og warfarin
Kombinationen kan anvendes under visse forholdsregler.
Kombinationen kan anvendes under visse forholdsregler.
Rekommandation
Samtidigt indtag af  store mængder tranebærjuice bør undgås. Moderate mængde tranebærjuice påvirker næppe den antikoagulerende effekt men hyppig kontrol af INR tilrådes ved kendskab til indtag af tranebærjuice.
Konklusion

Kontrollede studier har ikke fundet evidens for, at tranebærjuice ændrer warfarins farmakokinetik og kun et ud af fem kontrollerede studier har vist en mindre stigning i INR ved kombinationsbehandling. Til gengæld er der kasuistiske rapporter om stigninger i INR ved samtidig behandling med warfarin og tranebærjuice, og enkelte kasuistikker rapporterer om alvorlige blødninger og død. Muligvis er interaktionen først og fremmest relateret til meget store indtag af tranebærjuice (>500 ml dagligt).  Mekanismen er ikke fastlagt

Klinisk betydning
udtalt
Dokumentationsgrad
veldokumenteret
Stofgrupper
vitamin K antagonister, perorale
   phenprocoumon, warfarin
 
tranebær
   tranebær
Klasseeffekt

Kontrollerede studier tyder ikke på en på en klinisk betydende interaktion mellem tranebærjuice og warfarin. En del kasuistikker rapporterer om betydelig stigning i INR og alvorlige blødninger. Muligvis er interaktionen først og fremmest relateret til meget store indtag af tranebærjuice (>500 ml dagligt). Mekanismen er ikke fastlagt.

Der er i litteraturen ikke lokaliseret yderligere undersøgelser eller kasuistikker, som beskriver phenprocoumons påvirkning af tranebærjuice. Interaktioner gældende for warfarin formodes dog også at gælde for phenprocoumon.

Litteraturgennemgang - Vis
Referencer - Vis
 Lægemiddelstyrelsen · Axel Heides Gade 1 · 2300 Kbh S · Tlf. 44 88 95 95 · interaktion@dkma.dk