Til forsiden
Forside
Begrebsforklaringer
Interaktionsdatabasen.dk
Hvem står bag
Dit ansvar
Spørgsmål og svar
Kontakt
Interaktionsoplysninger
  Du har søgt på følgende:
Foretag ny søgning Foretag ny søgning   
1. Præparat: Evo-Conti - Aktive indholdsstoffer: gestagen, østrogen
  Interaktionsoplysninger for cenobamat og østrogen
Kombinationen kan anvendes under visse forholdsregler.
Kombinationen kan anvendes under visse forholdsregler.
Rekommandation
Kvinder i den fertile alder, som samtidig bruger orale kontraceptionsmidler (østrogen), bør anvende yderligere eller alternative ikke-hormonelle præventionsmetoder.
Konklusion
Samtidig administration af cenobamat og østrogen, kan nedsætte effekten af østrogen, da hormonelle kontraceptionsmidler også kan metaboliseres af CYP3A4 (indirekte data).
Klinisk betydning
mulig
Dokumentationsgrad
dokumenteret
Stofgrupper
Hormonale antikonceptiva til systemisk brug
   cyproteronacetat, desogestrel , drospirenon, ethinylestradiol, gestagen, østrogen
 
andre antiepileptika
   brivaracetam, cenobamat, fenfluramin, gabapentin, lacosamid, lamotrigin, levetiracetam, perampanel, pregabalin, retigabin, stiripentol, topiramat, zonisamid
Klasseeffekt

Ved doser på 12 mg/dag kan perampanel nedsætte virkningen af progesteron-indeholdende hormonal antikonception. Der er ikke undersøgt på doser mindre end 12 mg/dag. Samtidigt er det vanskeligt at fastsætte nogen cut-off værdi for AUC og C-max i forhold til effektiv/ineffektiv anti-konceptionbehandling. Der bør anvendes en anden ikke-hormonal antikonceptionsmetode, når der anvendes perampanel. 

Samtidig administration af cenobamat og østrogen, kan nedsætte effekten af østrogen. 

I et studie fandt man at samtidig brug af lamotrigin og østrogen/gestagen øjensynligt sænkede plasmaniveauet af lamotrigin, samt fik clearance for lamotrigin til at stige. En foreslået mekanisme er, at ethinylestradiol tidligere har vist sig at inducere glucoronisering af lamotrigin, hvilket er den primære metaboliseringspathway.


Der er i litteraturen ikke lokaliseret yderligere undersøgelser eller kasuistikker, som beskriver interaktioner mellem andre epileptika og antikonceptiva til systemisk brug, hvorfor en egentlig klasseeffekt ikke kan beskrives.

Litteraturgennemgang - Vis
Referencer - Vis
 Lægemiddelstyrelsen · Axel Heides Gade 1 · 2300 Kbh S · Tlf. 44 88 95 95 · interaktion@dkma.dk