Til forsiden
Forside
Begrebsforklaringer
Interaktionsdatabasen.dk
Hvem står bag
Dit ansvar
Spørgsmål og svar
Kontakt
Interaktionsoplysninger
  Du har søgt på følgende:
Foretag ny søgning Foretag ny søgning   
1. Præparat: Evo-Conti - Aktive indholdsstoffer: gestagen, østrogen
  Interaktionsoplysninger for gestagen og nevirapin
Kombinationen kan anvendes under visse forholdsregler.
Kombinationen kan anvendes under visse forholdsregler.
Rekommandation
Gestagen kan ikke anbefales som antikonception til HIV-patienter i nevirapin behandling. Hvis hormonpræparater bruges af andre årsager kan det være nødvendig med dosisjustering
Konklusion
Kombinationsbehandling med gestagen og nevirapin medfører et fald i AUC for gestagen på 18%. Kombinationsbehandling med desogestrel og nevirapin medfører ingen signifikante ændringer i Cmax for etonogestrel (den aktive metabolit af desogestrel).
Klinisk betydning
udtalt
Dokumentationsgrad
veldokumenteret
Stofgrupper
kønshormoner, gestagen
   gestagen
 
antiviralia, non-nukleotid RT-hæmmere
   doravirin, efavirenz, etravirin, nevirapin, rilpivirin
Klasseeffekt

AUC, Cmax og Cmin for levonorgestrel og etonogestrel reduceres ved samtidig behandling med efavirenz. Mekanismen menes at være den CYP3A4-inducerende effekt af efavirenz. Cmax for desogestrel reduceres ved samtidig behandling med efavirenz.  To studier har dog ikke fundet interaktion mellem efavirenz og medroxyprogesteron.

Et studie har vist at samtidig indgift af nevirapin og ethinylestradiol/norethindron medfører et fald i koncentrationen af norethindron. Et studie har vist at co-administration af nevirapin og ethinylestradiol/desogestrel medfører ingen signifikante ændringer i Cmax af etonogestrel (den aktive metabolit af desogestrel).

Samtidig indgift af ethinylestradiol/norethindron og enten rilpivirin eller etravirin medførte ingen ændringer af de farmakokinetiske parametre og studierne kunne dermed ikke påvise nogen interaktion.

Der er i litteraturen ikke lokaliseret andre studier eller kasuistikker omhandlende interaktion mellem antiviralia, non-nukleotid RT-hæmmere og kønshormoner, gestagen, hvorfor en klasseeffekt ikke kan beskrives.

Litteraturgennemgang - Vis
Referencer - Vis
 Lægemiddelstyrelsen · Axel Heides Gade 1 · 2300 Kbh S · Tlf. 44 88 95 95 · interaktion@dkma.dk