Til forsiden
Forside
Begrebsforklaringer
Interaktionsdatabasen.dk
Hvem står bag
Dit ansvar
Spørgsmål og svar
Kontakt
Interaktionsoplysninger
  Du har søgt på følgende:
Foretag ny søgning Foretag ny søgning   
1. Præparat: Evo-Conti - Aktive indholdsstoffer: gestagen, østrogen
  Interaktionsoplysninger for østrogen og perikon
Kombinationen bør undgås.
Kombinationen bør undgås.
Konklusion
Perikum nedsætter halveringstiden for østrogen med ca. 50%, AUC reduceres med op til 14% og clearance øges med op til 26% i kombinationsbehandling med perikum. Svigt af antikonception og gennembrudsblødning er beskrevet.
Effekten af perikum på transdermale og injicerbare antikonceptiva er ikke undersøgt.
Klinisk betydning
moderat
Dokumentationsgrad
veldokumenteret
Stofgrupper
Estrogener kombinationer med andre stoffer
   Bazedoxifenacetat, LACTOSEMONOHYDRAT, Tricalciumphosphat , østrogen
 
perikum
   perikon
Klasseeffekt
I et studie er fundet, at halveringstiden for ethinylestradiol faldt med ca. 50 %, mens clearence, Cmax og tmax var uændret, ved kombinationsbehandling med perikon. Et andet studie viser, at perikum (600 og 900 mg) ikke ændrer Cmax og AUC for ethinylestradiol. Estradiol koncentrationen var desuden uændret. Et tredje studie, med en lavere dosis af perikum (500 mg), har heller ikke fundet en påvirkning af farmakokinetikken for ethinylestradiol. I et fjerde studie er påvist, at dosis exposure for østrogen bliver nedsat med ca. 14 % ved samtidig indgift af perikum. Clearence for østrogen bliver desuden øget med 26 %, mens Cmax er uændret. Ved et femte studie er der påvist gennembrudsblødninger, som menes at skyldes nedsættelse af serum koncentrationen af ethinylestradiol. Hvorvidt østrogens effekt på ægløsningen nedsættes er uvist. Pga. det store, og ofte ukontrollerede forbrug af perikum frarådes kombinationsbehandling med østrogen og perikum.
Der er i litteraturen ikke lokaliseret andre studier eller kasuistikker omhandlende interaktion mellem perikum og kønshormoner, østrogen.
Litteraturgennemgang - Vis
Referencer - Vis
 Lægemiddelstyrelsen · Axel Heides Gade 1 · 2300 Kbh S · Tlf. 44 88 95 95 · interaktion@dkma.dk